Czym jest trójkąt roboczy w kuchni i jak go zaplanować?
Aranżacja kuchni powinna być dokładnie przemyślana, by korzystanie z niej było wygodne. Zasada trójkąta roboczego w kuchni jest niezbędna, jeśli chcemy ułatwić sobie w niej pracę. Czym jest trójkąt roboczy? Jak go zaplanować?
Trójkąt roboczy – co to takiego?
Jest to sposób urządzenia kuchni w taki sposób, by rozmieszczone w niej sprzęty ułatwiały nam przyrządzanie posiłków, ograniczając potrzebę przemieszczania się z jednego końca pomieszczenia do drugiego. Stosując się do niej zyskujemy spore uproszczenie w postaci najkrótszej drogi do najczęściej używanych w kuchni sprzętów.
Trójkąt roboczy to rozstawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni na planie wierzchołków trójkąta. Tymi elementami są: zlewozmywak, lodówka i płyta kuchenna, często połączona z piekarnikiem. Zlewozmywak jest podstawą w strefie mycia, lodówka jest głównym sprzętem strefy przechowywania, a kuchenka głównym punktem gotowania. To sprawia, że stają się one najpotrzebniejszymi elementami każdej kuchni i to pod ich ustawienie w głównej mierze należy planować projektowanie kuchni.
Zasada trójkąta roboczego zapewnia nam dostęp w zasięgu ręki do wszystkich produktów i sprzętów, ułatwiając w ten sposób przygotowywanie codziennych posiłków dla siebie oraz rodziny. Dzięki niej kuchnia jest komfortowa, a gotowanie staje się prostą przyjemnością.
Jak zaplanować trójkąt roboczy?
Lodówka, płytka kuchenna z piekarnikiem i zlewozmywak powinny stanowić wierzchołki trójkąta. Przybliżone wartości oddalenia ich od siebie w taki sposób, by zapewniały wygodę użytkowania to:• między lodówką a zlewozmywakiem około 120-210 cm;• między zlewozmywakiem a kuchenką około 120-210 cm• między kuchenką a lodówką około 120-270 cm.
Łączna długość ramion trójkąta nie powinna przekraczać 7 m. Warto pamiętać, że trójkąt wcale nie musi być równoboczny. Ważne, by zachować w przybliżeniu podane odległości.
Takie usytuowanie elementów kuchni odpowiada kolejności wykonywanych zadań w kuchni – wyciągania produktów z lodówki, mycia ich i przygotowywania na kuchence. Dzięki takim odległościom wszystko idzie sprawniej, co pozwala na oszczędność czasu spędzonego w kuchni.